فیلمبرداری از صفحهنمایش با نرمافزار TechSmith Camtasia
همانطور که در مقاله قبلی گفته شد، نرمافزار Camtasia توانایی ضبط و فیلمبرداری از صفحه نمایش را دارد. این نرمافزار قادر است تا تمامی عناصری که صفحه نمایش به تصویر میکشد را ضبط کند. همچنین این نرمافزار این قابلیت را به شما میدهد تا در کنار فیلمبرداری از صفحه نمایش، تصویر شما را نیز از طریق دوربین دریافت و بر روی فیلم ضبط شده قرار دهد. این قابلیت میتواند کاربردهای زیادی در امر آموزش داشته باشد و به فراگیر کمک کند تا ارتباط بهتری با مدرس برقرار کند.
در این مقاله به نحوه فیلمبرداری از صفحه نمایش با استفاده از این نرمافزار میپردازیم.
برای این کار مراحل زیر را به ترتیب دنبال نمایید:
1- از صفحه دسکتاپ، بر روی ایکن نرمافزار Camtasia Recorder 2019 دو بار کلیک کرده تا پنجره برنامه باز شود. همچنین میتوانید برای بازکردن این برنامه، از طریق جستجوی این برنامه در منوی Start و کلیک بر روی آن اقدام نمایید.
2- از بخش Select area و Recorded inputs، تنظیمات دلخواه را انتخاب کنید.
3- به منظور ضبط از کل دسکتاپ گزینه Full screen و برای مشخص کردن اندازه پنجره ضبط گزینه Custom را باز کرده و اندازه دلخواه را برای ضبط مشخص کنید.
4- اگر بخواهید در هنگام ضبط از صفحه نمایش، دوربین فعال شده و تصویر خودتان نیز در گوشهای از فیلم قرار گیرد، گزینه Camera On را فعال کنید.
5- به منظور ضبط صدای خود گزینه Audio On را باز کرده و میکروفونی که قرار است ضبط بر اساس آن صورت گیرد را فعال کنید. فعال بودن گزینه Record system audio باعث میشود صدای سیستم نیز در هنگام فیلمبرداری از صفحه نمایش، ضبط شود.
6- بر روی دکمه ضبط (rec) کلیک کنید تا فرایند فیلمبرداری از صفحه نمایش آغاز شود. میتوانید از کلید میانبر F9 نیز استفاده کنید.
7- در هنگام ضبط پنجره کنترل فیلمبرداری بر روی صفحه نمایش نمایان میشود. حال با توجه به سناریو از قبل تدوین شده خود (برای مثال آموزش مبحثی از رایانه و یا دروس مدرسه)، اقدام کنید.
8- برای توقف فرایند فیلمبرداری از صفحه نمایش، می توانید از دو روش اقدام کنید:
روش اول: کلیک برروی پنجره کمینه شده برنامه بر روی نوار وظیفه. با این کار پنجره زیر را مشاهده خواهید کرد. در این پنجره موارد زیر را می توانید مشاهده کنید:
- مدت زمان سپری شده از ضبط فیلم
- ولوم کنترل صدای میکروفن
- نمای دوربین
- دکمه حذف فیلم ضبط شده
- دکمه توقف موقت ضبط
- دکمه اتمام فرایند ضبط
حال کافی است تا بر روی دکمه Stop کلیک کنید.
روش دوم: میتوانید از کلید میانبر F10 نیز استفاده کنید. با این کار فرایند فیلمبرداری متوقف شده و فیلم تولید شده در محیط نرمافزار Camtasia باز میگردد. حال میتوانید اقدامات لازم جهت ویرایش و تدوین فیلم خود را انجام دهید.
9- حال میتوانید اقدامات لازم جهت ویرایش و تدوین فیلم خود را صورت دهید.
بسته به اینکه شما در هنگام فیلمبرداری، کدام یک از امکانات را در بخش Recorded inputs فعال کرده باشید، در بخش Timeline برنامه کمتازیا تعداد Track متفاوتی را مشاهده میکنید. از آنجایی که دانستن این موضوع اهمیت بالایی دارد، تمامی حالات را برای شما شرح میدهیم:
- فیلمبرداری بدون ضبط صدای سیستم: یک Track ویدئویی بدون صوت
- فیلمبرداری با ضبط صدای سیستم: یک Track ویدئویی به همراه صوت
- فیلمبرداری با ضبط صدای سیستم به همراه دوربین: یک Track ویدئویی به همراه صوت و یک Track ویدئویی بدون صوت
- فیلمبرداری با ضبط صدای سیستم به همراه دوربین و میکروفن: دو Track ویدئویی به همراه صوت
توجه نمایید تا قبل از انجام هر گونه ویرایش، از انتخاب Track موردنظر خود مطمئن شوید.
ذخیره کردن فیلم ضبط شده توسط کمتازیا
از آنجایی که فرایند آمادهسازی فیلم آموزشی ممکن است نیازمند انجام ویرایشهای گوناگونی باشد، پیشنهاد میشود پروژه تولیدی خود را ذخیره نمایید تا در صورت بروز مشکل، آسیبی به فایل شما وارد نشود. برای این کار به ترتیب زیر عمل کنید:
1- بر روی منوی فایل کلیک کرده و از لیست باز شده، بر روی گزینه Save کلیک کنید. با این کار پنجره Save As پیش روی شما نمایان میشود.
2- در این پنجره محل مورد نظر برای ذخیره فایل پروژه خود را انتخاب و در قسمت File name، نامی برای آن تایپ نموده و در آخر بر روی دکمه Save کلیک نمایید.
3- با این کار ویدئوی شما در قالب فایلی با پسوند tscproj ذخیره میشود. تا اینجا شما توانستید از صفحه نمایش خود فیلمبرداری نموده و آن را در قالب فایل کمتازیا ذخیره نمایید. در ادامه کافی است تا مجدد فایل ذخیره شده را باز کنید و سایر تغییرات دلخواه را بر روی ویدئوی خود انجام دهید.
در مقالات بعدی به نحوه ویرایش ویدئوی ضبط شده با این نرمافزار میپردازیم.
دیدگاهتان را بنویسید